Vetokrav i flyktingfrågan

I början av september kom domen i ett uppmärksammat mål i Europadomstolen. Det
behandlade ett klagomål från Ungern och Slovakien, som inte tyckte att förhandlingarna mellan medlemsstaternas migrationsministrar hade gått rätt till. Istället för att ta i beaktning att vissa medlemsländer var emot förslaget, så togs beslutet med så kallad kvalificerad majoritet. 
Ungern och Slovakien ville att beslutet skulle tas enhälligt. Kvalificerad majoritet är ett vanligt sätt att ta beslut när medlemsländernas ministrar möts, men kan ses som en problematisk form av beslutstagande. Problematiken ligger i att det enskilda medlemslandet ger upp en del av sin självständighet när det inte finns ett veto att tillgå. Det räcker inte att en medlemsstat lägger in sin nejröst för att förslaget skall fällas. Men det räcker inte heller att hälften av medlemsstaterna röstar för ett förslag och alla länder har inte lika många röster.


Den kvalificerade majoritetsröstningen är byggd på att alla medlemsstater i EU får ett antal 
röster, vilket är baserat på hur många invånare som bor i landet. Det här innebär att stora länder med många invånare har många röster. Alltså har Tyskland och Frankrike, med sina 82 respektive 67 miljoner invånare fler röster än Sverige med sin 10 miljoner och väldigt många fler än Malta, som endast har en halv miljon invånare.
Det här systemet innebär ändå inte att Frankrike och Tyskland bara kan köra över de andra medlemsländerna i olika frågor. Det är nämligen så att minst 55% eller 15 stycken av medlemsländerna måste rösta för och de här länderna måste representera minst 65% eller ungefär 310 miljoner av befolkningen. Skall ett förslag blockeras, så skall detta göras av minst 4 medlemsstater, som kan få ihop 35% eller 178 miljoner av EU:s befolkning. Det här innebär att de stora medlemmarna inte kan rösta ner förslag själva, utan behöver ha stöd av andra medlemmar.


Anledningen till att EU använder kvalificerad majoritet i många av sina beslut är att det är mycket lättare att få igenom nya lagar och regler om ingen av medlemsstaterna kan blockera ett beslut själva. Skulle det vara en möjlighet för alla medlemmar att blockera alla beslut skulle det vara som att ha 28 personer med var sin röst som skulle besluta var sällskapet skall äta middag någonstans. Alla har sina egna preferenser och ingen kan enas, så det slutar med att alla går till olika ställen. Med kvalificerad majoritet finns det ett annat förhandlingsutrymme, så det kan sluta med att någon hamnar på ett ställe som inte har några rätter som tilltalar dem, men de flesta kan hitta något gott på menyn.

Läs mer:
Council of the European Union http://www.consilium.europa.eu/en/council-eu/votingsystem/qualified-majority/

Lämna en kommentar