Vänsterparlamentariker har mer inflytande på sociala medier

BCW och VoteWatch Europe har släppt en rapport om Europaparlamentarikernas inflytande i politiken och på sociala medier.

Analysens politiska dimension undersöker hur lätt en MEP har för att vinna röster och få ledarpositioner, och den sociala delen undersöker hur bra en MEP är på att nå bred publik och skapa opinion och konversation i politiska frågor.

Mitten-högerblocket genom renew europe där Liberalerna och Centern ingår, och EPP där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår har störst politiskt inflytande, följt av den socialdemokratiska gruppen S&D. Det är alltså de stora, etablerade partigrupperna som föga förvånande dominerar i det traditionella politiska arbetet.

I det sociala inflytandet är det istället de mindre vänsterpartierna i GUE/NGL där vänsterpartiet ingår som ligger högst, följt av Greens/EFA med miljöpartiet, och först därefter kommer renew europe. Först på en fjärdeplats i socialt inflytande kommer ECR, Sverigedemokraternas partigrupp i Europaparlamentet.

Analysen har även sammanställt det politiska inflytandet på landsnivå. Sverige ligger i botten gällande det politiska inflytandet över den ekonomiska politiken. Det skulle kunna förklaras med att Sverige inte är med i euron, men andra länder som inte är med, till exempel Rumänien, ligger bland de med mest politiskt inflytande över ekonomiska frågor. Det är snarare så att de som är med i den frugala fyran har lågt inflytande.

Sverige har även ett litet fotavtryck när det gäller att forma EU:s digitala politik. De enda områden som tas upp i analysen där svenska parlamentariker har märkbar påverkan är inom utrikespolitiken och miljöpolitiken.

Svenska parlamentariker och inrikespolitiker behöver ta EU mer seriöst om vi inte ska bli förbisprungna av de andra medlemsstaterna i inflytande.

https://insight.bcw-global.com/influence-index/

Lämna en kommentar