Vänster-högerklyfta om den personliga integriteten?

Den 17 mars hölls en omröstning i EU-parlamentet om en resolution där parlamentet bland annat önskar att Kommissionen inför en digitalskatt i EU så att multinationella IT-företag bär sina egna kostnader gällande den tillsyn som behövs för att kontrollera deras verksamhet. Detta då medborgarna i de länder som omfattas av de integritetslagar som bland annat GDPR har fått en större kunskap om sina rättigheter och börjat anmäla överträdelser mot den personliga integriteten. Det är så många fall som anmäls att de nationella myndigheterna inte klarar av att följa upp alla fall, och budgetarna behöver därmed ökas.

En majoritet i parlamentet röstade för resolutionen, och alla svenska parlamentariker var lojala med sina partigrupper. Det innebär att Moderaterna och Kristdemokraterna (EPP) samt SD (ECR) röstade mot förslaget, medan övriga svenska parlamentarikerna röstade för resolutionen.

Med en post som rekommendationen om digital skatt är det inte konstigt att var sig EPP eller ECR motsätter sig resolutionen, men det vore välkommet att se mer stöd till de nationella dataskyddsmyndigheterna från parlamentarikerna, personlig integritet kan inte förändras till en höger/vänster-fråga.

Värt att notera är att både de portugisiska och polska EPP-medlemmarna gick mot riktlinjerna från partigruppen och röstade för resolutionen.

Lämna en kommentar