Konflikten mellan USA och Kina hotar Tysklands mobilnät

Den upptrappade konflikten mellan USA och Kina genom Huawei har konsekvenser för europeiska mobilnät.

I och med ytterligare amerikanska sanktioner mot Huawei så störs de globala distributionskedjorna som vi numera är beroende av för våra högteknologiska produkter. Sanktionerna riskerar att hindra Huawei från att få tillgång till delar som tillverkas av amerikanska företag eller i länder som följer USA i sanktionerna mot Huawei.

Det här har potentiellt stora konsekvenser för Tyskland, då över hälften av landets mobilnät är konstruerat av Huawei. Om företaget inte har tillgång till delar så kommer det påverka Tysklands utbyggnad av 5G. Givet att konflikten inte blir löst innan Huaweis lager tar slut, så kan det ha stora ekonomiska konsekvenser.

Europa har länge legat efter både USA och Kina vad gäller tillväxten hos IT-företag, vilket lett till ett beroende av länder utanför EU för tillgång till IT till privatpersoner och stater inom unionen.

Det ligger en tung börda hos Margrethe Vestager, kommissionären för det nya digitala Europa, att rusta EU för en framtid där vi som union förhoppningsvis är mindre beroende av utomstående företag. Europeiska företag behöver profilera sig bättre och använda sin kompetens för att tillverka produkter som kan tävla mot Huawei, Apple och Samsung, om Europa ska vara relevanta en digital värld.

Lämna en kommentar